vrijdag 4 oktober 2013

Vandaag in de geschiedenis: de Belgische onafhankelijkheid



Vandaag is het precies 183 jaar geleden dat de Belgen, op 4 oktober 1830, hun onafhankelijkheid uitriepen. Deze onafhankelijkheid volgde op een periode van onvrede over de regering van koning Willem I, die uiteindelijk culmineerde in de Belgische revolutie op 25 augustus van dat jaar. België werd hierna een onafhankelijk koninkrijk, dat het tot op de dag van vandaag is gebleven.

De Europese grootmachten waren na Napoleons nederlaag bij Waterloo in 1815 huiverig voor hernieuwde Franse agressie. Op het Congres van Wenen werd daarop besloten dat de Oostenrijkse Nederlanden en de voormalige Nederlandse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zouden worden samengevoegd onder de protestante vorst Willem I, zoon van de laatste Nederlandse stadhouder Willem V. Dit Koninkrijk der Verenigde Nederlanden moest een sterke staat worden aan de Franse noordgrens, om zo eventuele agressie te kunnen beteugelen.

Na de stichting van het koninkrijk groeide er echter al vrij snel onrust in de zuidelijke Nederlanden. Hoewel er meer mensen in het zuiden woonden waren het de noordelijke provincies die het parlement, de Staten-Generaal en de rest van de regering domineerden. Daarnaast was Willem I een strenge vorst, die weinig ophad met zijn katholieke onderdanen. Het Nederlands was de officiële voertaal in het koninkrijk, waarbij er geen enkele rekening werd gehouden met de Franssprekende Walen.

De stomme van Portici


Vanwege deze verschillen, en de economische conflicten tussen het geïndustrialiseerde zuiden en het op handel gerichte noorden, groeide de ontevredenheid. De zuiderlingen keken dan ook met belangstelling naar de Julirevolutie in Frankrijk en na een opvoering van de opera La muette de Portici (De Stomme van Portici) op 25 augustus 1830, een sentimentele opera over een opstand in Napels tegen de Spanjaarden die vooral aansprak vanwege haar nationalistische romantiek, sloeg de vlam in de pan.

Na afloop van de voorstelling stroomde het publiek de straat op, waarna rellen ontstonden en de Brusselaars enkele overheidgebouwen bezetten. In de dagen daarna was Brussel het toneel van grote rellen en gevechten tussen haar arme inwoners en de Nederlandse troepen. Koning Willem was echter huiverig om hard in te grijpen en dacht dat de revolutie vanzelf zou uitbranden. Toen hij eind september uiteindelijk zijn zoons opdracht gaf Brussel te heroveren kwamen de 6.000 Nederlandse soldaten niet verder dan de randen van de stad. Het Nederlandse leger trok zich daarop terug in forten bij Maastricht, Venlo en Antwerpen, waarna een bombardement van de laatste stad door Nederlandse troepen alle zuidelijke provincies in vuur en vlam zette en de opstand compleet maakte.

De liberale bourgeoisie, die aan het begin van de revolutie verafschuwd was door het geweld, greep dit moment aan om de onafhankelijkheid uit te roepen. Op 4 oktober 1830 werd de Belgische staat gesticht door een tijdelijke regering onder Charles Rogier, waarna eind december België als onafhankelijke staat werd erkend door de Europese grootmachten bij het Congres van Londen.

Tiendaagse Veldtocht


België werd daarop een koninkrijk onder Leopold I, een Duitse vorst met goede connecties met Frankrijk en Groot-Brittannië. Willem I weigerde zich echter neer te leggen bij de Belgische onafhankelijkheid en op 2 augustus 1831 stuurde hij het Nederlandse leger onder leiding van zijn zoons België binnen. Deze Tiendaagse Veldtocht was in eerste instantie een succes voor de Nederlanders; Antwerpen werd zonder al teveel moeite veroverd en het Belgische leger werd vrij gemakkelijk opzij gezet in slagen bij Hasselt, Boutersem en Leuven. 

Op 9 augustus trok een Frans leger echter België binnen, waarna Willem, die geen oorlog met Frankrijk wilde riskeren, zich op 12 augustus genoodzaakt zag in te stemmen met een staakt-het-vuren. Willem hoopte op buitenlandse steun, maar Rusland had op dat moment te kampen met een opstand in Polen, terwijl Pruisen diep in de oorlogsschulden zat. Het Nederlandse leger trok zich na de Franse invasie terug, al hield het nog wel tot eind 1832 Antwerpen bezet.

Willem bleef de acceptatie van de Belgische onafhankelijkheid daarna nog enkele jaren uitstellen, totdat hij zich op 19 april 1839 gedwongen zag het Verdrag van Londen te ondertekenen. België werd daarop een onafhankelijk, neutraal land. De schending van deze neutraliteit door Duitsland in 1914 was één van de casus belli van de Eerste Wereldoorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten