zaterdag 7 september 2013

Boko Haram: moslimterrorisme in Nigeria



Nu de Amerikaanse president Barack Obama overweegt om op te treden in Syrië is het moslimextremisme weer volop in het nieuws. Islamitisch gerelateerd terrorisme is echter niet alleen voorbehouden aan het Midden-Oosten of organisaties die hun wortels hebben in de Arabische wereld. Het noorden van Nigeria wordt bijvoorbeeld al enkele jaren lang geteisterd door het geweld van Boko Haram, dat zich richt tegen de Nigeriaanse staat, christenen en zelfs, gematigde, moslims.

Het ontstaan van Boko Haram valt terug te leiden naar de stichting van het Bornu sultanaat in het noorden van het huidige Nigeria aan het einde van de 14e eeuw. Dit islamitische rijk bleef bestaan tot de Sudanese krijgsheer Rabih az-Zubayr in 1893 het gebied veroverde en een einde maakte aan de macht van Bornu. Az-Zubayr werd op zijn beurt weer verdreven door de Britten, die het gebied in 1903 annexeerden en bij hun andere gebieden in het huidige Nigeria voegden.

Met de komst van de Britten verschenen ook voor het eerst christelijke zendelingen op het toneel. De lokale islamitische bevolking bekeek deze christenen met argwaan en de pogingen van de zendelingen om bewoners te bekeren wakkerden het fundamentalisme aan onder de Kanuri en andere volkeren in het noordoosten van Nigeria. Gedurende de twintigste eeuw bleven conflicten tussen moslims en christenen oplaaien, waar uiteindelijk Boko Haram uit voort zou komen.

Tegen het Westen


Het ontstaan van de groepering valt direct terug te leiden op Shabaab, een islamitische jeugdbeweging die in 1995 werd opgericht door Mallam Lawal. Na het vertrek van Lawal werd het leiderschap overgenomen door Mohammed Yusuf. Deze Yusuf richtte in 2002 in de stad Maiduguri de Congregation and People of Tradition for Proselytism and Jihad (Gemeente en Volk van Traditie voor Bekering en Jihad) op. Deze beweging ging in de volksmond Boko Haram heten, wat in het plaatselijke Hausa iets betekent als ‘Westerse opvoeding is slecht’. Boko Haram richtte zich al snel tegen de Westerse invloed in Nigeria, die zij zag als iets negatiefs, en pleitte voor invoering van de sharia, islamitische wetgeving.

Yusuf rekruteerde in de eerste jaren van het bestaan van de groepering een groot aantal jonge moslims. Hij bouwde ook een religieus complex, waar onder andere een moskee en een islamitische school gevestigd waren. Boko Haram groeide snel door ontevredenheid over corruptie, politie en politiek en had een grote aantrekkingskracht onder jonge, werkloze moslims. 

De eerste zeven jaar van haar bestaan opereerde de groepering min of meer vreedzaam, totdat in 2009 de bom barstte na een onderzoek van de Nigeriaanse overheid. De politie had namelijk verschillende waarschuwingen gekregen dat Boko Haram bezig was zich te bewapenen, waarna zij verschillende leden van de groep arresteerde. Tijdens daaropvolgende gevechten tussen Boko Haram, het leger en de politie vielen bijna 1.000 doden in verschillende steden in het noorden van Nigeria. Boko Haram-oprichter Mohammad Yusuf kwam ook om het leven bij een ontsnappingspoging nadat hij al eerder gearresteerd was.

Nieuwe aanslagen en tegenaanval van het leger


Na de dood van Yusuf nam zijn luitenant Abubakar Shekau het leiderschap van Boko Haram over. Onder diens leiding nam het geweld toe in frequentie en intensiteit. Zo richtte de beweging zich tegen christenen en pleegde het verschillende aanslagen tegen kerken en andere gebedshuizen. In juni van 2012 pleegde de groep bijvoorbeeld drie zelfmoordaanslagen op kerken, waarbij meer dan vijftig mensen om het leven kwamen. In augustus van datzelfde jaar openden enkele leden van Boko Haram het vuur tijdens een kerkdienst en doodden daarbij negentien mensen. Eind 2012 was de beweging, en afsplitsingen als Ansaru, al verantwoordelijk voor meer dan 1.000 doden.

Halverwege mei 2013 reageerde de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan met een groot tegenoffensief van het leger op het geweld van Boko Haram. Verschillende steden en bases van waaruit de groepering opereerde werden gebombardeerd en enkele honderden Boko Haram-strijders werden bij deze aanvallen gedood. Volgens de NOS en enkele andere bronnen sneuvelde Shekau ook tijdens deze strijd. Hij zou eind juni gewond zijn geraakt in een vuurgevecht, waarna hij tussen 25 juli en 3 augustus is overleden. Het is echter niet duidelijk of Shekau daadwerkelijk om het leven is gekomen, in 2009 en 2010 werd hij ook al meer dan een half jaar dood gewaand voordat hij weer opdook in een videoboodschap.

Hoewel de, mogelijke, dood van Shekau waarschijnlijk zijn invloed zal uitoefenen op het functioneren van Boko Haram, zal de organisatie doorgaan met haar strijd. De Verenigde Staten zien Boko Haram als één van de gevaarlijkste terroristische organisaties in Sub-Sahara Afrika, met niet alleen een grote machtsbasis in Nigeria, maar ook verschillende vertakkingen in Kameroen, Niger en Tsjaad. Boko Haram werkt daarnaast samen met Al Qaida in de Islamitische Maghreb, waardoor zij internationaal gezien meer aandacht krijgt. De VS loofden eerder zelfs al een beloning van 7 miljoen dollar uit voor de arrestatie van Abubakar Shekau. Binnen Nigeria wordt Boko Haram gezien als een grote bedreiging, die niet enkel meer religieuze doelen heeft, maar ook een onderkomen is geworden voor criminelen en ontevreden politici. Volgens gouverneur Kashim Shettima van Borno is Boko Haram “een franchise geworden waar iedereen zich bij kan inkopen. Het is een beetje een Bermudadriehoek”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten